Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
De Unie zet zich in voor een nieuwe cao Vleessector per 1 november 2017. Op 10 oktober 2017 zijn we gestart met het toelichten van de inzetbrieven voor een nieuwe cao. Woensdag 1 november 2017 zijn we voor het eerst op elkaars inzetbrieven ingegaan. Kort en goed zegt de COV dat De Unie interessante voorstellen heeft, maar dat ze die nu niet overnemen. Wel willen ze deze meenemen in een nog door hen zelf op te stellen onderzoek en agenda voor de toekomst. Leuk om te horen dat onze inzet hout snijdt, maar dan ook graag nu boter bij de vis! 
   

Inzet werkgevers

Het COV erkent dat de sector een imagoprobleem heeft en een aankomend arbeidsmarktvraagstuk. Ze willen daarom in een meerjarig traject het product, de arbeidsrelaties en het imago verbeteren. Het gaat overwegend goed in de sector zodat er wel loonruimte is, echter het loonbod is afhankelijk van het af te spreken pakket. Het COV wil een cao-contract met een looptijd van 17 maanden. Verder wil de COV een nieuw loongebouw, de zaterdag een gewone werkdag maken en de seniorenregeling versoberen. Ook willen ze afspraken maken over een vaste flexschil en allerlei studieafspraken rondom goed werkgeverschap.


Reactie vakorganisaties
De zaterdagopenstelling is niet akkoord, aangezien het met de huidige openstelling al mogelijk is en niet veel toevoegt. Het voorstel van het COV om seniorenregeling voor kantoorpersoneel te versoberen vinden we niet wenselijk. Vaste koppeling aan AOW-leeftijd op ontziemaatregelen heeft geen draagvlak bij de achterban. Het voorstel om te werken met een vaste flexschil is niet gelijk naar de prullenbak verwezen, maar er is aan het COV gevraagd om meer informatie. Een onderzoek naar het loongebouw en functiewaardering is met onze deskundigen akkoord, maar wel met de toevoeging dat de medewerkers er niet op achteruit mogen gaan.


Gezamenlijke inzet vakorganisaties
We zijn de onderhandeldag geëindigd met een gezamenlijke inzet van de vakbonden op de thema’s belonen, duurzame inzetbaarheid, flex, arbeidstijden, pensioen en overige punten. De belangrijkste zaken hierin zijn een structurele loonsverhoging van 3,5% per 1 november 2017 en 2% op 1 november 2018, de invulling van duurzame inzetbaarheid van medewerkers alsook het thema werkdruk en mantelzorg. Verder willen we eerst meer weten over het flexverhaal van COV voordat we daarop reageren. Het 3e WW-jaar gaan we regelen. We willen roosters invoeren op schappelijke werktijden en een aantal toeslagen verhogen. De seniorenregeling willen we verbeteren en er moet meer duidelijkheid komen over pensioendata voor medewerkers. De loonschalen willen we onderzoeken en verbeteren en het vakbondswerk moet meer mogelijk zijn binnen de bedrijven.


Reactie

Dinsdag 29 november 2017 is de volgende en voorlopig de laatste onderhandeldag. Uiteraard word je daar met een nieuwsbrief van op de hoogte gehouden. Alle reacties over dit traject zijn van harte welkom. Stuur deze per e-mail naar Emanuel Geurts of bel via 06-52522074.


Informatie


Branche: Vlees(svove)
Geplaatst in: Actueel Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst; plaats er een.

Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.