Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
Op donderdag 21 september 2017 hebben wij je geïnformeerd over de ontwikkelingen rond Tata Steel en wat wij als De Unie daarover weten. In dat bericht gaven we aan, donderdagmiddag met de directie van Tata Steel om tafel te zitten over de consequenties van de joint venture tussen Tata Steel en ThyssenKrupp. 
 
Om eerlijk te zijn: er kon ons niet echt veel verteld worden. Duidelijk is geworden dat door het Memorandum of Understanding er een proces in gang is gezet waarin van beide zijden (Tata Steel en ThyssenKrupp) men inzicht moet krijgen in “de business” en “de boeken”. Beide partijen willen namelijk weten of ze in zee gaan met een bedrijf waar geen “lijken uit de kast” komen vallen. Dit zal nog wel enige tijd vergen.
 
Over de 4.000 banen die “in scope” zijn, kon men het volgende vertellen. Allereerst zijn er 2.000 banen in de overhead en ondersteunende diensten bij beide bedrijven die “dubbel” zijn en dus mogelijkerwijs kunnen verdwijnen. Men denkt dit volledig op te kunnen lossen met “natuurlijk verloop” oftewel mensen die met pensioen gaan of uit eigen beweging vertrekken naar een andere werkgever. Hierbij geeft men aan, dat er dan ook geen gedwongen ontslagen zullen vallen. 
 
De tweede 2.000 banen gaan over de bedrijven die meer “downstream” opereren. Dit zijn bedrijven die meer in de staalverwerkende en -toepassings industrie werken. Wat ze hieronder verstaan is nog niet duidelijk, maar je kunt je voorstellen dat een bedrijf als Tata Steel Tubes als zo’n bedrijf beschouwd wordt. Deze banen gaan niet verloren, maar het idee is dat zulke bedrijven wellicht beter verkocht kunnen worden aan een ander bedrijf of zelfstandig kunnen opereren.
 
Bovenstaande werd nog eens bevestigd in een artikel in het Financiële Dagblad van 21 september 2017 waarin Hans Fischer bovenstaande herhaalt. Lees hier het artikel.
 
Zoals aan het begin al aangegeven zullen de onderzoeken nog wel een tijdje duren. Verkoop of iets dergelijks van onderdelen zal de komende tijd nog niet aan de orde zijn. Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen van dichtbij blijven volgen. We hebben afgesproken dat de vakbondsbestuurders/belangenbehartigers van de vakorganisaties die bij Tata Steel Sociale Eenheid IJmuiden aan tafel zitten ook de belangen van de overige bedrijven binnen Tata Steel Nederland zullen behartigen. Dit in nauw overleg met de andere belangenbehartigers. 
 
Ondanks het feit dat er voorlopig nog geen veranderingen aan de orde zullen zijn (anders dan die nu al lopen of voorzien zijn binnen je organisatie), willen we je wel graag in de gelegenheid stellen om je zorgen, wensen of opmerkingen aan ons kenbaar te maken. Op 4 oktober 2017 hebben we tussen 12.00 uur en 13.00 uur een inloop voor alle leden bij Tata Steel IJmuiden in 3H18 zaal 17 (is een zaal boven de receptie van 3H18). Daar kun je jouw belangenbehartiger en de kaderleden ontmoeten en je gedachten delen met ons. Neem gerust je lunch mee.
 
Mocht je in de tussentijd nog meer willen weten of wat met mij willen delen, dan kun je mij bereiken via e-mail gertjan.tommel@unie.nl of bel 06-52522034.
 


Informatie


Bedrijf: TATA Steel
Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst; plaats er een.

Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.